Krunice

Zubne krunice

Što je zubna krunica?

Zubna krunica je vidljivi dio zuba. Ukoliko dođe do gubitka ili oštećenja zubne krunice prirodnog zuba uslijed traume, karijesa ili neke druge parodontalne bolesti, moguće je zub sanirati umjetnom krunicom.

Od kojih materijala se mogu raditi krunice?

Zamjenske krunice u modernoj stomatologiji rade se u pravilu od keramike. Keramički materijali su vrlo čvrsti, dugotrajni i imaju sposobnost imitacije prirodnog zuba što osigurava izrazito visoku estetsku vrijednost. Osim potpuno keramičkih krunica rade se i krunice koje ispod keramike skrivaju skelet od poluplemenitih ili plemenitih slitina. Ovakve krunice imaju prilično dobra funkcionalna svojstva, no nisu estetski najprihvatljivija jer uvijek postoji mogućnost otkrivanja metalnog ruba ukoliko dođe do povlačenja zubnog mesa. Kombinacija metala i keramike je ekonomski prihvatljivije rješenje, ali nedostaci koji se vežu uz njih vrlo često su presudni u odabiru potpuno keramičkih krunica.

Kako se radi krunica?

Izrada keramičkih krunica

Izrada keramičkih krunica je složen i vrlo zahtjevan postupak. Prilikom izrade potrebna je velika preciznost kako bi se postigao vrhunski rezultat. Da bi izrada i ugradnja keramičke krunice bila moguća potrebno je prethodno prilagoditi zub postupkom brušenja. Nakon pripreme stomatolog će napraviti otisak preostalog dijela zuba. Kvaliteta napravljenog otiska će uvelike utjecati na konačni rezultat i peciznost prianjanja krunice na pripremljeni zub. Nakon izrade otiska stomatolog će na pripremljeni zub staviti privremenu krunicu koju će pacijent nositi do slijedećeg posjeta i ugradnje trajne krunice. Trajna krunica se izrađuje isključivo u zubotehničkom laboratoriju od strane iskusnih zubotehničara. Prilikom drugog posjeta provjerava se kvaliteta prianjanja krunice i nijansa boje zuba u odnosu na ostale zube pacijenta. Nakon obavljene provjere krunica se cementira na pripremljeni zub, a stomatolog će dodatno ispolirati rubove krunice kako bi spoj sa Vašim prirodnim zubom ostao nevidljiv.

Održavanja umjetnih krunica

Koji je postupak održavanja umjetnih krunica?

Održavanje potpuno keramičkih krunica niti malo se ne razlikuje od održavanja Vaših prirodnih zuba. Za razliku od metal-keramike, krunice od potpune keramike izvrsno prianjaju na brušeni zub te se hrana ne zadržava na tim rubovima. Redovna oralna higijena koja obuhvaća uporabu fluoridne paste za zube 2x dnevno i zubne svile te redovne čišćenje kamenca kod Vašem stomatologa svakih 6 mjeseci, osigurati će Vam dugotrajno lijep i blistav osmijeh.


Naši pacijenti su rekli...

Bok svima. Još Vam jednom zahvaljujem što ste mi omogućili da se opet smijem i posebice da bolje jedem. Javit ću Vam se čim mi obveze omoguće ponovni dolazak sa suprugom. Poznajemo još ljudi koji bi također došli s nama u Zagreb zbog problema u ustima. Čim se dogovorimo oko datuma, javit ću Vam se.
Lijep pozdrav,

Silvio, Verbano

ZATRAŽI PONUDU